Voor woningcorporaties Ľ Initiatiefnemers


Woonwensen worden werkelijkheid

ApparterrA combineert de voordelen van een eengezinswoning met die van een appartement.
In een woningmarkt waarin bewoners meer en meer inspraak willen in de uitvoering en locatie van hun woning, ontstaat ruimte voor een nieuw woonconcept. Het nieuwe woongenot is een combinatie van kwaliteit en maatwerk die bovendien betaalbaar moet zijn. Een grondgebonden ApparterrA biedt dit allemaal. Deze innovatieve woning combineert de voordelen van een eengezinswoning met die van een appartement.


Verrassend logisch: ApparterrA
Goed kijken en luisteren, enthousiasme en creativiteit: dit waren voor STOL architecten en Van Rhijn Bouw de basis ingrediŽnten bij de ontwikkeling van ApparterrA. Chris Warmenhoven, die de eerste schetsen op papier zette, en Jan van Duijn, die samen met hem de technische en economische haalbaarheid onderzocht, zijn de drijvende krachten achter dit unieke woonconcept. In vele brainstormsessies met evenzoveel ruwe ontwerpen en berekeningen, zochten zij koortsachtig naar een oplossing om de stagnerende woningmarkt een frisse impuls te geven. Met een aantrekkelijke woning voor allereerst de sociale woningmarkt, waarin mensen gelijkvloers kunnen wonen, een eigen tuin hebben, voor de deur kunnen parkeren en contact hebben met hun leefomgeving. Een grondgebonden woning die zich vooral onderscheidt door een optimaal grondgebruik. Het resultaat? De ApparterrA, die met zijn doordachte lay-out en vele combinatiemogelijkheden niet meer grond nodig heeft dan een conventionele eengezinswoning. Zo logisch, dat nog niet iemand eerder op dit idee was gekomen.

Chris Warmenhoven & Jan van Duijn: Bedenker en ontwikkelaar van het ApparterrA woonconcept

Wat maakt ApparterrA uniek?
ApparterrA brengt het beste van twee werelden samen: het comfort en de veiligheid van een appartement en de leefbaarheid en vitaliteit van een grondgebonden woning. Het resultaat is een gelijkvloerse woning op de begane grond met als aantrekkelijke kenmerken:
• breed inzetbaar, van singles en starters tot gezinnen en senioren
• minimaal een 3-kamerwoning met keuken, toilet, badkamer en berging
• optimale daglichttoetreding door lage bebouwing en posities van ramen
• opties voor extra binnenruimte door verlengen van woonkamer en/of naar buiten plaatsen van de berging
• doorgroeimogelijkheden door aanbrengen van een bovenlaag
• levensloopbestendig, onder meer door zorgvoorzieningen
• bouwsom tot 25% lager dan bij traditionele bouw
• grondoppervlakte van circa 122 m≤ inclusief tuin, bebouwde oppervlakte is ca. 90 m2
• aangrenzend een parkeerplaats; met mogelijkheid voor elektrisch oplaadpunt
• EPC van 0,6 exclusief extra voorzieningen als WKO, zonneboiler of zonnepanelen
• gevels kunnen in elke gewenste kleur worden uitgevoerd
• bouwmethodiek met geÔndustrialiseerde bouwprocessen
• bouwtijd circa 10 weken
• onderhoudsoverzicht en overzicht van beheerkosten

Goed kijken en luisteren, enthousiasme en creativiteit: dit waren voor STOL architecten en Van Rhijn Bouw de basis ingrediŽnten bij de ontwikkeling van een nieuw verrassend woonconcept.
Realiseerbare woonwensen
Bij de realisatie van de ApparterrA staan de wensen en keuzes van de bewoner centraal. In tegenstelling tot vergelijkbare woonconcepten is het gelukt de bouwkosten zodanig laag te houden dat de ApparterrA past binnen de budgetten van de sociale woningbouw. Er is optimaal gebruik gemaakt van geÔndustrialiseerde bouwprocessen. Doordachte engineering en toepassing van pasklare prefab elementen leiden tot aanzienlijk minder arbeid op de bouwplaats. De bouwtijd van de ApparterrA is slechts circa 10 weken. Door optimalisering van de plattegronden, de keuze van materialen en een slimme bouwmethodiek is de kans op faalkosten uiterst gering. EfficiŽnt leidingverloop door de korte afstand tussen de technische ruimte en natte groepen beperken de kosten en energieverliezen van de installaties. Kortom, de stichtingskosten van een ApparterrA zijn zo laag mogelijk gehouden. Hiermee vormen deze woningen een aantrekkelijke investering voor woningcorporaties en zijn ze ook bereikbaar voor huurders met een smalle beurs.


Voor 55-plussers is kwaliteit een doorslaggevende factor bij de keuze voor een nieuwe woningDiverse schakelingen en uitvoeringen
Door de doordachte lay-out van de woningen onderling is het grondoppervlak vergelijkbaar met dat van een conventionele eengezinswoning.
De ApparterrA kan in diverse schakelingen worden toegepast, op maat voor de locatie en passend in de stedenbouwkundige omgeving. ApparterrAís kunnen worden gesitueerd in een enkele en dubbele rij. Bij de dubbele rij is een tussengang voor zorgverlening een optie. Parkeren kan langs, haaks en schuin voor de woning. De woningen kunnen ook in gedifferentieerde uitvoeringen worden geschakeld. Zo kan de basiswoning ApparterrA worden geplaatst naast een ApparterrA woning met een Woonkeur Plus Pakket Zorg, die vervolgens gesitueerd is tegen een variant met buitenberging. Er zijn vele uitvoeringen en combinaties mogelijk, passend bij de behoeften en wensen van de bewoners. Het maakt dat ApparterrA ook bij stadsvernieuwing een reŽle optie is. Het is een ideaal woonconcept om gevarieerde bewonersgroepen in verschillende levensfasen te laten samenleven. Het sluit aan bij de maatschappelijke en politieke wens om samenhang in woonwijken te creŽren tussen jong en oud.